Máme doma tepelné čerpadlo


Také patříte k pamětníkům, kteří prožili obrovský boom plynofikace v devadesátých letech? Tehdy se mělo za to, že zemní plyn dokáže spolehlivě zastoupit spalování uhlí, koksu a dřeva, a hlavně vnese do našich domovů více komfortu. Kdo z vás někdy zažil situace, že se ráno vzbudil v půl páté, v domě bylo jen 15 stupňů Celsia a ve vychladlé kotelně nejprve naštípal dřevěné třísky, zapálil je, přidal více dřeva, poté přiložil uhlí a po jeho rozhoření naložil kotel koksem, aby vydržel vyhřívat dům až do odpoledne, a pak rychle pospíchal do práce, možná vám z toho ještě teď naběhne husí kůže https://www.modnipeklo.cz/material/kuze/ po těle.

regulační ventil topení

Ano, takové nepříjemnosti lidé skutečně zažívali a k tomu jste si také museli přidat ukládání uhlí a koksu do sklepa, a možná si v této souvislosti vybavíte film Sněženky a machři, kde šlo o to, kdo složí hromadu uhlí do kotelny, když byl topič opilý „jak zákon káže“. I toto byly důvody, proč měla plynofikace takový úspěch, a proč zasáhla prakticky celou republiku. S plynovým kotlem jste získali až neskutečný komfort, stačilo nastavit termostat dle potřeby, a o nic jste se nestarali. Takováto pohoda trvala až do roku 2022, pak přišel skokový nárůst cen energií a rázem se plyn stal problematickým zdrojem vytápění.

úspora za vytápění

Toto donutilo řadu domácností přejít na levnější topné zdroje, a těmi jsou v zásadě jen dva – buď topit dřevem v krbu nebo krbových kamnech, anebo si pořídit v Jablonci nad Nisou tepelné čerpadlo Saidlchlazeni.cz. Jenže topit dřevem – to se zas vracíme zpět do minulosti a přicházíme o ten potřebný komfort. Ne každému se chce ráno roztápět ve studené místnosti krb a čekat, než se prostor zahřeje, mnoho lidí ráno vstává do práce a nemá čas ani náladu na topení v krbu, právě proto je tu tepelné čerpadlo, s nímž docílíte stejného výsledku, jako s plynovým kotlem, ale za podstatně nižší cenu.