Až doslouží písek do pískové filtrace, nevyhazujte jej


Písek do pískové filtrace v bazénech musí mít předepsané parametry. Nemůžete zkrátka nabrat lopatou stavební písek, proprat jej vodou a nasypat do filtračního bubnu, jde o to, že písečná zrnka musí být natolik malá, aby se mezi nimi zachytily mechanické nečistoty, a zároveň musí mít ostré hrany. Příliš velké kusy písečných zrn budou nečistoty propouštět a příliš malá zrníčka zas zadusí filtrační čerpadlo. Mnohaletými experimenty a zkušenostmi se došlo k přesvědčení, že ideální rozměry písečných kamínků se pohybují v rozmezí 0,6 až 1,2 mm. Jenže jakmile nasypete písek do filtrace, začíná tu proces vodní eroze, průplachem vody se zrnka písku o sebe třou a jejich ostré hrany se zaoblují.

písečné duny

Za jistý čas, zhruba po dvou až třech letech, se písek natolik obrousí, že se značně sníží jeho filtrační schopnost, a to je čas na jeho výměnu. V tu chvíli se nabízí klasická otázka, kterou zmínil ve své tvorbě spisovatel Jan Neruda: „Kam sním?“ Vzít filtrační písek a vysypat jej do popelnice, umí každý. Toto je ale zbytečné plýtvání cenným materiálem, i když jeho cena je opravdu zanedbatelná, jde spíše o to, že nám může skvěle posloužit i jinak.

voda v bazénu

Zimní posyp – víte, kolik lidí sype na chodníky v zimě sůl? Bylo by zajímavé to zjistit. Sůl je ale velmi agresivní vůči všemu kolem ní – poškozuje přírodu – travnaté plochy, stromy a keře, váže na sebe mnoho nečistot (šmír, oleje atp.) a ničí podvozky aut a naši obuv. Mnohem lepší je nahradit sůl štěrkem, ten se hodí pro posyp silnic, a na posyp chodníků před domem je ideální právě jemnozrnný křemičitý písek z filtrace. Ten neškodí nikomu a ničemu, maximálně si o něj trochu obrousíte podrážky, ale to jsou jen setiny až desetiny milimetru, což je takřka neznatelné. Nevyhazujte tedy písek do filtrace a uschovejte si jej jako posypový materiál na zimu.